Weet je even niet meer wat je wilt fotograferen of ben je op zoek naar nieuwe ideeën? Misschien is freelensing dan iets om uit te proberen. We horen je al denken wat is freelensing? Dit dachten wij eerst ook tot dat we het gingen uitproberen en al gauw in een hele nieuwe wereld van fotografie belandden. Freelensing is eigenlijk het maken van foto’s zonder dat de lens vast zit op jouw camera. Je houdt de lens eigenlijk voor de camera. In deze blogpost leggen wij je uit hoe je dit doet en vertellen wij onze bevindingen.

Wat is een scherptevlak.

Allereerst willen we je iets vertellen over de technische kant. De plek waarop je scherp stelt en waar dus dingen in scherp zijn wordt het scherptevlak genoemd. Doorgaans is het scherptevlak altijd parallel aan de sensor. Als 3 personen naast elkaar staan en je scherp stelt op de middelste zijn de personen links en rechts ook scherp omdat ze in het zelfde scherptevlak staan. Als je 3 personen achter elkaar zet met een paar meter er tussen en je scherp stelt op de middelste kan het zijn dat de voorste en achterste onscherp worden. Dit komt omdat ze zich dan buiten het scherptevlak bevinden. Dit kan je aanpassen door het scherptevlak te vergroten door een hoger diafragma in te stellen.

Door de lens van de camera af te halen kan je dit scherptevlak als het manipuleren en kantelen ten opzichte van de sensor. Dit zal resulteren in heel erg selectieve punten in het beeld waar iets scherp is, omringd door veel wazigheid.

Waarom freelensing?

Maar waarom zou je eigenlijk freelensing proberen? Als jouw lens op de camera zit je vast aan het hoogst haalbare diafragma van de lens. Door de lens van de camera af te halen creëer je meer bokeh en dus een grote scherpte diepte. Als jij de lens op en neer kantelt krijg je eigenlijk het effect van een tilt-shift lens. Met deze lenzen kan je ook je scherptevlak weerleggen. Hierdoor kan je het effect van een miniatuur wereld creëren.

Waar moet je op letten tijdens het freelenzen?

  • Soms moet je in jouw menu opname zonder lens aanzetten. Niet iedere camera maakt een foto met de lens er af.
  • Stel de ISO en sluitertijd al van tevoren in.
  • Zet je camera in de live view mode en zet focus peaking aan.
  • Je hoeft geen grote bewegingen te maken om te focussen.
  • Zorg ervoor dat er geen vingers of metalen delen van de lens de binnenkant van de camera aanraken.

Het is een kwestie van uitproberen! Kantel de lens naar boven, beneden link en rechts en kijk op de live view wat er gebeurd. Als je de lens verder van de camera af houdt komt er meer licht binnen. Dit zorgt voor nog meer blur of een witte waas over de foto. Door het front element van jouw lens naar de camera toe te draaien creëer je een macro lens. Ook hier kan je de lens weer kantelen voor het gewenste effect.

Hoe wij het freelenzen ervaarden.

Na wat onderzoek zijn we aan de slag gegaan met het uitproberen van het freelenzen. Om te beginnen hadden we in het menu aangevinkt dat wij zonder lens gingen fotograferen. Ook hadden wij de focus peaking aangezet in de camera, omdat jou scherptevlak anders wordt en de lens geen autofocus meer heeft is het wat lastiger om te zien waar er in jouw foto gefocust is. Hierna konden we aan de slag en dit was zo makkelijk nog niet! Het is uitproberen en kijken hoe alles werkt verschillende standpunten uitproberen. Door te steunen op een tafel en zelf niet te veel te bewegen heb je meer controle over de lens. Vooral in het begin voelt het raar om de lens los van de camera te hebben en helpt wat extra steunen.

Wij vinden freelensing een leuke uitdagende nieuwe manier van fotograferen en raden jou zeker aan om het ook een keer te proberen.

Heb jij nu geen zin in het freelenzen, maar vind je het effect wel heel leuk? Je kan dan ook kijken naar de lenzen van Lensbaby. Dat zijn lensjes welke deze bewegingen kunnen maken zonder dat je de lens van de camera af hoeft te halen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *