Als je van plan bent een mooie systeem- of spiegelreflexcamera aan te schaffen dan hoort daar natuurlijk een lens op. Er zijn talloze opties en alle cijfertjes en aanduidingen kunnen erg verwarrend zijn. Ga je voor een lens met veel gebruikersgemak of kies je voor de maximale beeldkwaliteit? In dit artikel leggen we jou precies uit waar je op moet letten bij het kiezen van je eerste lens.

Introductie

Het belangrijkste bij het kiezen van je eerste lens is vooral het aantal millimeters. Dit getal heeft het brandpunt van je lens aan. Hoe hoger dat getal is hoe meer ingezoomd het beeld is. Deze aanduiding wordt bij zoomlenzen aangeduid met 2 getallen. Het eerste getal is hoe wijd de lens is zonder in te zoomen. Hoe hoger het tweede getal is, hoe verder deze lens kan inzoomen. Voorbeeld: een 18-200mm lens heeft als wijdste stand dus 18mm, en als meest ingezoomde stand 200mm.

Daarnaast is het handig om te kijken wat voor diafragma de lens heeft. Hoe hoger het diafragma van een lens, hoe minder licht er in de camera komt. Dit is voor daglicht situaties niet zo erg maar voor het fotograferen in donkere ruimtes of de schemer wel. De camera zal dit gebrek aan licht op een andere manier moeten compenseren wat soms resulteert in een minder goede beeldkwaliteit.

De Canon EF-S 18-55mm IS STM en de Nikon AF-S 18-200mm VR II

1. De standaard kitlens

Als je je aan het oriënteren bent heb je wellicht de term ‘kitlens” al eens voorbij zien komen. Een kitlens is een lens welke standaard bij een camera geleverd wordt vanuit de fabriek. Dit zijn bijna altijd zoomlenzen met een standaard zoombereik van ongeveer 3x. Zo worden de meeste instap spiegelreflexcamera’s bijvoorbeeld met een 18-55mm lens geleverd. Bij systeemcamera’s zijn de kitlenzen vergelijkbaar in zoombereik maar vaak ook een stukje compacter.

Een voorbeeld van een kitverpakking is bijvoorbeeld de Canon EOS 800D + EF-S 18-55mm IS STM. Hierin zit dus de body: de Canon EOS 800D en de kitlens: de EF-S 18-55mm IS STM. Vaak scheelt de meerprijs van een camera welke wordt geleverd met kitlens helemaal niet zo heel veel in vergelijking met de losse body. Soms heb je het kitlensje voor enkele tientjes meer. Vrijwel alle mensen welke hun eerste camera met verwisselbare lenzen kopen beginnen met een kitlens. Dit is de meest logische lens om te beginnen met fotograferen en er achter te komen welke soort fotografie je leuk vindt en de prijskwaliteitverhouding is uiterst goed.

Let op: de precieze brandpunten van dergelijke kitlenzen verschillen per merk en camera model. De meest gangbare zijn de 18-55mm, de 16-50mm, de 14-42mm en de 15-45mm. In de praktijk komt dit bijna allemaal op het zelfde zoombereik neer.

2. Kitlenzen met een groter zoombereik

Ondanks de bovengenoemde standaard kitlenzen een goede keuze zijn kunnen ze wat beperkt zijn in het zoombereik. Veel camerafabrikanten maken daarom ook kitlenzen met een wat groter zoombereik dan de standaard 18-55mm lenzen. Deze lenzen zijn vaak ook van een hogere bouwkwaliteit en hebben vrijwel altijd beeldstabilisatie.

Veel voorkomende kitlenzen met een groter zoombereik zijn bijvoorbeeld de 18-135mm, de 18-105mm, de 18-140mm. Het nadeel van deze lenzen is dat ze vaak ietsjes groter zijn om mee te nemen en iets kostbaarder in de aanschafprijs.

3. All-in-one zoomlenzen

De naam zegt het eigenlijk al, lenzen waar je vrijwel alles mee kunt. Met deze lenzen heb je groothoek én een flink zoombereik om bijvoorbeeld een vogeltje te fotograferen. De lenzen gaan tot 200, 300mm en soms wel 400mm zonder dat je hoeft te wisselen naar een telelens. Dit soort lenzen worden daarom ook veel gekocht door mensen welke het gedoe van meerdere lenzen meenemen niet zien zitten. Het nadeel ervan is dat ze groter en zwaarder maar vooral ook een stukje prijziger zijn dan de kleine standaard kitlensjes.

4. Primelenzen

Prime lenzen zijn lenzen met een vast brandpunt, je kunt er dus niet mee in- en uitzoomen. Dit is zeker niet de meest gemaakte keuze door beginnende fotografen, maar eigenlijk wel de beste als je jezelf uit wilt dagen vanaf het begin. Ook bieden primelenzen door hun lagere diafragma vaak meer creatieve vrijheid. Als je meer wilt lezen waarom dat zo is kun je op dit artikel klikken. Het voordeel van kiezen voor een primelens is ook dat je door het gebrek aan zoom je veel creatiever moet omgaan met composities. Tevens kun je er hele mooie wazige achtergronden mee maken. Bij veel merken kun je al een mooie primelens kopen vanaf 100-150 euro en daarom is het vaak de eerste aanvulling op een standaard zoomlens.

Samengevat:

Voorbeeld lenzenVoordelenNadelen
Standaard kitlenzen
18-55mm
16-50mm
15-45mm
14-42mm lens
– Compact / lichtgewicht
– Voordeling in aanschaf
– Beperkt zoombereik van +/- 3x
– Niet lichtsterk
– Een wat minder degelijke bouwkwaliteit

Kitlenzen met groter zoombereik
18-135mm
18-105mm
18-140mm
– Betere bouwkwaliteit
– Meer zoombereik van rond de 5 tot 7x
– Vaak met stabilisatie
– Iets groter / zwaarder dan standaard kitlenzen
– Iets prijziger dan standaard kitlenzen
All-in-one zoomlenzen
18-200mm
18-270mm
18-300mm
18-400mm
– Alles in 1 zoombereik
– Vaak hele degelijke bouwkwaliteit
– Goede stabilisatie
– Veel groter / zwaarder dan standaard kitlenzen
– Doorgaans veel prijziger in aanschaf dan standaard kitlenzen
– Niet lichtsterk bij inzoomen
Primelenzen
24mm
35mm
50mm
– Compact
– Super lichtsterk
– Veel scherper dan zoomlenzen
– Je kan er niet mee in- en uitzoomen
Voorbeeld van de voor- en nadelen van verschillende beginnerslenzen.

Combineren

Je kunt natuurlijk een combinatie maken van een zoomlens én een mooie primelens. Zo is een zoomlens handig voor de dagen weg of vakanties. De primelens bied weer meer opties voor de donkerdere situaties of creatievere foto’s. De meest aangeschafte lens nadat iemand is begonnen met een zoom- of kitlens is de 35 of 50mm primelens. Klik hier als je hier meer over wilt lezen en er achter wilt komen welke eventueel geschikt is voor jou.

Extra tips

Via deze handige online tool kun je zelf een beter beeld krijgen over welk zoombereik het beste bij je past. De tool is van Nikon maar is natuurlijk toe te passen voor meerdere cameramerken.

Wij adviseren beginnende fotografen uiteraard ook om zich goed te laten informeren bij een echte camera speciaalzaak. Daar kunnen ze je voorbeelden laten zien van het zoombereik van lenzen en kun je alles even bekijken en vasthouden. Door de adviseur te vertellen wat je allemaal van plan bent te gaan doen met jouw nieuwe camera kunnen ze jou een passend advies geven voor je eerste lens.

Wil jij nu nog meer weten over welk sensor formaat jij het beste kan kiezen? Lees dan dit artikel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *