Voor niets gaat de zon op, en dus ook de mooiste lichtbron die er in mijn mening bestaat! In deze korte blogpost leggen we je uit hoe je gemakkelijk en goedkoop de meest prachtige product foto’s maakt zónder dure of moeilijke lichtopstellingen. Met wat timing en creativiteit is de zon je beste vriend bij het maken van jouw nieuwe product of macro foto’s.

Wat heb je nodig:

  • Een product of onderwerp om te fotograferen
  • Een camera met beïnvloedbare belichtingsopties
  • Een (macro) lens welke dichtbij op het onderwerp kan scherpstellen voor detailfoto’s.
  • Een mooi oppervlakte zoals een tafelblad, snijplak, stof of andere achtergrond / textuur naar keuze.
  • De ochtend of avond zon!

Stap 1: Bestudeer vooraf het licht

Vooral ochtend en avond licht heeft een warme zachte tint. De zon staat dan ook dicht boven de horizon waardoor je mooie lange schaduwen krijgt. Door goed te timen wanneer dit mooie licht op een bepaalde plek komt te staan kun je er maximaal gebruik van maken. Zo weet ik dat de zon bij mij thuis altijd op mijn grijze bureau schijnt vlak voordat deze s’avonds ondergaat. Ik heb dan een korte periode met dit mooie licht waar ik deze foto’s in heb gemaakt, afhankelijk van hoe dit licht bij jou (binnen) valt is dit een half uur tot een uur op zijn mooiste. Bestudeer reflecties of patronen en gebruik ze in je voordeel.

Aan de slag

Alle foto’s in dit artikel zijn gemaakt met de ondergaande zon in zo’n 15 minuten tijd. Het enige nadeel aan het gebruik van de zon als lichtbron is dat je geen invloed hebt of je hem kunt gebruiken. Helaas is Nederland niet het land waar je er van uit kunt gaan dat de zon altijd meewerkt. Maak van te voren al je compositie of bekijk wat je wilt fotograferen en vanuit welke hoek, dan is het enkel nog wachten tot de zon staat zoals je wilt. Wat je wél kunt beïnvloeden is hoeveel licht er op je compositie valt en waar je je onderwerp in het licht plaatst.

In de onderstaande fotos kun je goed zien dat door de camera in het goede strookje licht te plaatsen het licht precies op het logo en de tekst van de Leica camera viel. Zo creëer je een spannend beeld en stuur je de kijker zijn ogen naar een bepaalde interessante plek in het beeld. Ook geeft de reflectie van de rechter foto een extra dimensie en lijd het de ogen van de kijker het beeld in richting de camera.

Creëer je eigen schaduwen en vormen

Door de luxaflex in deze ruimte deels dicht te toen ontstond er een harde schaduw rechtsboven in de compositie. De lijnen linksonder in het beeld zijn gemaakt door een klein plantje in de vensterbank te zetten welke wat zachtere zachtere schaduwen op het tafelblad projecteerde. Je kunt met planten, glazen of andere objecten dus schaduwen en reflecties toevoegen aan je beelden om zo een wat creatiever en spannender beeld te maken.

Zonlicht is uniek licht!

Áls de zon dan mooi schijnt geeft het resultaten welke vrijwel onmogelijk na te maken zijn met lampen. Dit komt omdat de schaduwen van de zon altijd parallel blijven lopen aan elkaar. Dit wordt veroorzaakt door de zon die super ver weg staat en t.o.v. het onderwerp vrij klein is. Bij het gebruik van lampen of flitsers zal je altijd uiteenlopende schaduwen krijgen die dus groter of kleiner worden als je het onderwerp dichterbij de lamp zet. De schaduwen veroorzaakt door de zon zorgen voor strakke parallelle lijnen welke erg geliefd zijn door fotografen welke met moderne en strakke producten werken.

Het is dus zeker het wachten waard. Geef ook niet direct op als je foto’s de eerste keer niet lukken maar experimenteer juist met de verschillende soorten licht welke je bijvoorbeeld krijgt als het een wat bewolktere zonsondergang is! In onderstaande foto’s zie je het mega grote verschil in licht wat tijdens een zonsondergang snel kan veranderen. De onderstaande foto’s zijn slechts 10 minuten uit elkaar gemaakt maar hebben een totaal andere sfeer en uitstraling!

Een foto welke is gemaakt nét voordat het zonlicht niet meer door het raam scheen. Een heel klein beetje zacht warm licht streek over het onderwerp.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *