Je kent het wel. Je wilt een leuke foto van een persoon maken, maar je krijgt deze persoon er maar niet spontaan op. Iemand die strak in de lens kijkt of een neutraal gezicht trekt is niet altijd leuk op de foto. Wil jij nu spontane foto’s maken? Lees dan verder hoe ik aan de slag ga om lachende spontane foto’s te maken.


Stel je model op zijn of haar gemak

Aller eerst wil jij als fotograaf er voor zorgen dat de persoon die voor jouw lens staat zich op zijn of haar gemak voelt. Maak een praatje met jouw model. Dit praatje hoeft niet te gaan over hoe jij de persoon op de foto wilt zetten, maar over van alles en nog wat. Vraag bijvoorbeeld naar hoe het met die persoon gaat, wat hij of zij dit weekend heeft gedaan of hij of zij al eerder op de foto heeft gestaan. Na het introductie praatje kan je ook vragen of de persoon voorbeelden van foto’s heeft die hij of zij mooi vindt. Zo weet jij ook welke verwachtingen deze persoon heeft en kun je samen naar het eindresultaat werken.

Als je buiten fotografeert en je model wat minder ervaren is of wellicht nog wat verlegen, kun je het beste een wat rustiger plekje opzoeken. Zo zijn er geen kijkende mensen en afleidende factoren en blijf je meer in de productieve sfeer hangen.

Op deze foto zie je een persoon lachen. In de blogpost leren we je meer over spontane foto's
Klik voor meer foto’s uit deze serie op de foto.

Kies alvast standaard poses

Het gaat er niet alleen om of je je model op zijn of haar gemak kan stellen, maar het is ook belangrijk dat je model iets doet. Je herkent het vast, maar niks is zo awkward als niet wetende wat te doen. Bedenk daarom van te voren alvast een paar standaard poses die jouw model kan aannemen en kom gaandeweg samen met meer ideeën. Vooraf kun je bijvoorbeeld samen voorbeeld poses zoeken op Instagram of Pinterest. Hier een paar poses die ik heel fijn vind om te gebruiken.

5 Tips die ik vaak gebruik

  1. Laat je model heen en weer lopen. Zowel naar de camera toe als af en horizontaal van recht naar links.
  2. Laat je model met zijn of haar rug naar de camera staan en vraag hem of haar om om te draaien.
  3. Laat je model met haar haar spelen. Even een hand door het haar geeft al een heel ander gevoel aan de foto.
  4. Laat je model zitten in plaats van staan. Staand weten mensen vaak niet wat ze met hun armen en benen aan moeten.
  5. Laat je model een dansje doen of op zijn plek rond draaien.

Geef tijdens het fotograferen aan tot waar je het model fotografeert. Is het een totaal, half-totaal of portret.

Op deze foto zie je een persoon lachen en een rondje draaien. In de blogpost leren we je meer over spontane foto's
Door rondjes te draaien komt er net wat beweging in de jurk en dus meer dynamiek in de foto.

Foto’s laten zien

Tegenwoordig is het zo makkelijk om een foto te maken en deze gelijk te bekijken! Nu zal ik je niet aanraden om na elke foto deze ook aan jouw model te laten zien. Dit kost veel te veel tijd en je gaat dan op alle kleine dingen letten. Heb je een paar poses geprobeerd. Laat dan even aan je model zien hoe het er uit ziet. Dan weet het model ook waar hij of zij aan toe is en kunnen jullie samen poses beoordelen die wel werken en welke niet.


Last but not least

Op deze foto zie je een persoon lachen en met haar haar spelen. In de blogpost leren we je meer over spontane foto's

Vergeet vooral niet een fijne tijd te hebben met de persoon die voor jouw lens staat! Als jij plezier uitstraalt dan straalt dit ook door op het model. Maak af en toe een grapje en heb er allebei plezier in, het gaat niet alleen maar om het eindresultaat. Bedenk samen poses en sta open voor input van iemand anders. Je wilt natuurlijk dat de persoon die jij fotografeert de foto ook mooi vindt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *