Als jij jouw fotografie naar een hoger level wilt tillen door meer controle over het licht te krijgen dan is een reflectie scherm niet alleen een goedkope maar ook super makkelijke oplossing. In deze blogpost leggen we uit wat een reflectiescherm doet en benoemen we vier redenen waarom je een reflectiescherm zou moeten aanschaffen.

Wat is een reflectiescherm?

Een reflectiescherm gebruik je als hulpmiddel om het licht te vormen tijdens het fotograferen. Dit kan buiten en binnen met bestaand licht of studiolicht. Het is een vaak ronde opvouwbare schijf welke het licht reflecteert of juist weghaalt uit een scene. De meeste reflectieschermen bestaan uit meerdere lagen namelijk: wit, zilver, goud, zwart en een diffuser. Al deze lagen zijn bedoeld om meer contrast toe te voegen aan de foto (zwart, diffuser) of om een gedeelte van de foto op te lichten (wit, goud, zilver en zebra). Het licht weerkaatst op via laag en stuurt het naar het punt wat jij wilt veranderen. Ze zijn goedkoop en super makkelijk in gebruik omdat je direct ziet wat je doet.

Verschillende soorten oppervlakte van reflectieschermen

  • Wit: het effect van de witte kant is een subtieler effect dan goud en zilver. Wit weerkaatst het licht op een zachte manier, waardoor er een natuurlijke gloed ontstaat.
  • Goud: de gouden kant van een reflectiescherm reflecteert ook het licht. Deze kant geeft een warme gloed aan jou onderwerp, een techniek welke bijvoorbeeld gebruikt wordt om de warme zonsondergang na te bootsen.
  • Zilver: de zilveren kant weerkaatst ook het licht en is koeler dan de gouden kant. Zilver zorgt er voor dat de weerkaatsing van het licht harder is. Dit is handig bij het weghalen van harde schaduwen in de foto.
  • Zwart: de zwarte kant weerkaatst het licht juist niet. Deze kant gebruik je juist schaduw of ”negative fill” aan je onderwerp toe te voegen wat zorgt voor meer contrast.
  • Diffuser: een diffuser wordt niet gebruikt om het licht te weerkaatsen, maar om het licht te verzwakken. Deze plaats je dus tussen de lichtbron en je onderwerp. Zo worden schaduwen bij hard licht minder zonder compleet te verdwijnen.
  • Zebra: sommige fabrikanten hebben ook een reflectiescherm met een zigzag patroon van goud en zilver. Soms is het effect van een zilveren of gouden reflectiescherm te veel. Door het mixen van deze twee kleuren blijft het effect natuurlijker en minder heftig / fel.

1. Reflectieschermen zijn multifunctioneel

De aller eerste reden en ook gelijk de belangrijkste is dat je een reflectiescherm overal kan en voor kunt inzetten. Je stuurt namelijk het (bestaande) licht naar de goede plek of zorgt juist dat het niet een bepaalde plek in de foto raakt. Vaak wordt er bij het gebruik van reflectieschermen aan portretfotografie gedacht maar je kunt ze dus juist ook goed inzetten bij macro en product foto’s. Ze worden zowel buiten met bestaand zonlicht als binnen in de studio met kunstlicht gebruikt en de opties zijn eindeloos.

2. Reflectieschermen zijn goedkoop

De prijs van een reflectiescherm begint al rond de €10 en is daarmee een van de goedkoopste gadgets welke je moet hebben als fotograaf. Omdat ze dus super goedkoop zijn in vergelijking met een continulamp of een flitser is dit voor iedereen binnen het budget. De meest gebruikte reflectieschermen van 80-100cm kosten rond de €25 en beschikken dan over maar liefst 5-in-1 kleurlagen.

3. Reflectieschermen zijn super makkelijk in gebruik

Bij een reflectiescherm is het super simpel: ”what you see is what you get”, ofwel je ziet precies wat je doet zonder eerst testfoto’s te maken. Het licht wat je tegenhoud of juist reflecteert is direct op je onderwerp zichtbaar. Wil je meer licht dan zet je het scherm dichterbij je onderwerp en als je minder intens licht wilt neem je meer afstand. Zolang je een lichtbron hebt kun je door middel van je scherm in de goede hoek te houden al prachtig licht creëren. Zelfs de grootste professionele fotografen hebben soms de voorkeur om met bestaand zonlicht te schieten en gebruiken een reflectiescherm om het naar hun wens te maken.

4. Reflectieschermen neem je makkelijk mee

Fotografeer jij op locatie en wil jij net wat meer licht toevoegen of juist wat licht weghalen. Dan is een reflectiescherm super makkelijk om mee te nemen. Zelf de grote reflectieschermen van 1,5 meter doorsnee kun je opvouwen tot een klein pakketje en wegen stukken minder dan een (studio)flitser met statief, softboxen en andere toebehoren.

Reflectieschermen zijn er in verschillende soorten en maten. Als je niet direct weet welke het beste geschikt is voor jou raden we aan een 80-100cm 5-in-1 te kopen als je portretfotografie wilt gaan doen met dit scherm. Hier kun je vrijwel alles mee en door de afritsbare verschillende kleuren heb je meerdere keuzes tot creatief licht!

Schiet je vooral producten of macro raden we aan om een wat kleinere van rond de 30cm te nemen. Dit is in verhouding tot het onderwerp vaak meer dan voldoende en je kunt ze altijd meenemen of plaatsen zonder het onderwerp in de weg te zitten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *