Je bent vast al bekend met het fotograferen op JPG of JPEG. Dit is eigenlijk de standaard bestandsindeling voor de meeste camera’s. Maar jouw camera kan hoogstwaarschijnlijk ook in RAW fotograferen. Wat is RAW nou eigenlijk, wat zijn de belangrijkste verschillen tussen JPEG en RAW en wat zijn de voordelen maar ook nadelen van beide?

Wat is JPG/JPEG en waar wordt het voor gebruikt:

Om het het makkelijkste uit te leggen bespreken we eerst de term JPG / JPEG. JPG en JPEG betekenen en zijn eigenlijk hetzelfde en is de standaard bestandsindeling voor digitale camera’s. Het openen van deze foto’s vereist geen speciale software of hoeft niet eerst te worden bewerkt. Een foto in JPG is eigenlijk een kant en klare foto die direct op de computer kan worden gezet en bijvoorbeeld kan worden gedeeld op social media. Het is een bestandsindeling die door vrijwel alle digitale apparaten en websites kan worden herkend en kan worden geopend. Tot nu toe horen we dus alleen maar voordelen, maar er zijn ook nadelen aan JPG foto’s. Of deze nadelen invloed hebben op jouw fotografie verschilt per persoon. Dat is waar we het kunnen gaan hebben over RAW-bestanden en of deze uitkomst bieden voor jouw fotografie.

Wat is RAW en wat verschilt het met JPG:

Een JPG foto komt altijd eerst als RAW foto van de sensor af. De camera doet hier intern een soort bewerkingssausje overheen voordat hij deze opslaat op de geheugenkaart. Deze bewerking verbetert de kleuren, verscherpt het beeld en gooit alle overige beeldinformatie weg waardoor er een kleiner bestand overblijft. De informatie die wordt opgeslagen is als het ware ingebakken in het bestand en er kan weinig meer aan worden veranderd. Voor de meeste toepassingen is dit JPG bestand meer dan voldoende maar het RAW bestand bied veel meer aan de serieuze fotograaf…

De letterlijke vertaling van een RAW-bestand is dus: het ruwe bestand. Dit is het bestand wat direct vanaf de camerasensor komt en zonder bewerking wordt opgeslagen in het geheugen van de camera. Omdat de camera verder niets doet met het RAW-bestand blijft álle informatie van die foto bewaard.

Denk hierbij aan informatie over belichting, kleuren, contrast, scherpte en nog veel meer. Al deze informatie kan achteraf nog worden versterkt, verminderd of worden veranderd. Een RAW-bestand kan vaak alleen door speciale fotobewerking software zoals bijvoorbeeld Adobe Lightroom worden geopend. Zodra de foto is ingeladen in de software komen er allerlei schuifjes en panelen naar voren waarmee die gegevens kunnen worden bewerkt.

Een foto welke tijdens het fotograferen per ongeluk is onder of overbelicht kan hierbij bijvoorbeeld worden gecorrigeerd. Ook kunnen kleuren worden versterkt, verminderd of zelfs veranderd!

Voorbeeld van een correctie op de belichting en kleuren van een RAW foto in Adobe Lightroom.

Voordelen RAW

 • Geeft een vangnet voor bepaalde instellingen die tijdens het fotograferen beter konden worden ingesteld.
 • Er wordt meer belichtings- en kleurinformatie opgeslagen welke meer vrijheid geeft in de nabewerking.
 • Het is een onbewerkt ruw bestand met maximale resolutie en kwaliteit.

Nadelen RAW

 • De bestanden zijn zonder bewerking vaak onbruikbaar en flets van kleur.
 • RAW-bestanden nemen tot wel 10x meer ruimte in dan een JPG-bestand.
 • Niet alle computers of software kunnen overweg met een RAW bestand, het moet altijd eerst worden omgezet naar bijvoorbeeld een JPG of PNG.

Voordelen JPG

 • Vereisen geen bewerking voordat er iets mee kan worden gedaan.
 • Nemen verhoudingsgewijs veel minder ruimte in dan RAW-bestanden.
 • Vrijwel alle apparaten, software en websites kunnen er direct mee overweg.

Nadelen JPG

 • Geven minder vrijheid in kleur en belichtingscorrecties in de nabewerking.
 • Afhankelijk van de ingestelde JPG resolutie kan het bestand soms de klein zijn voor grote prints.

Moet ik nu RAW gaan fotograferen om mooie foto’s te maken?

Nee. RAW is slechts een hulpmiddel voor een fotograaf om meer vrijheid te krijgen in de nabewerking. Omdat alle beeldinformatie wordt opgeslagen kan er achteraf meer aan worden veranderd, maar dit is geen must. Sommige geavanceerde nabewerking handelingen kunnen enkel worden gedaan als een foto is opgeslagen in RAW. Het is dus aan de fotograaf om te beoordelen of hij/zij deze extra data nodig heeft voor zijn of haar soort en stijl fotografie.

De meeste digitale camera’s hebben intern een menu waarin allerlei instellingen kunnen worden gedaan over wat de camera met de JPG bestanden moet doen. Bij het ene model camera is dit beperkt tot wat simpele instellingen over scherpte, kleurverzadiging en contrast waar het bij andere camera’s tientallen opties betreft. Een goede configuratie van die opties plus een goede belichting tijdens het fotograferen zijn voor veel fotografen meer dan voldoende. Sterker nog, er veel zijn fotografen welke juist bewust op JPG fotograferen om zichzelf te forceren beter hun best te doen ‘in de camera’ en geen tijd willen spenderen aan uren nabewerking.

Het merk Fujifilm heeft zelfs 3 pagina’s van het menu toegewijd aan de instellingen betreft het JPG bestand. Het merk geeft aan met deze instel mogelijkheden de gebruikers de tijd van het bewerken op de computer te ontnemen. Op deze manier kunnen de fotografen meer tijd buiten doorbrengen om te fotograferen in plaats van achter de computer te zitten en na te bewerken. De kleuren en afhandeling van foto’s uit dit soort camera’s worden door vele fans beschouwd als de beste en zijn soms moeilijk na te maken met andere merken.

Een JPEG foto uit een FujiFilm X-series camera. Als je de camera goed instelt en belicht krijg je dus al prachtige kleuren en resultaten zónder nabewerking.

JPG + RAW

De meeste digitale camera’s welke op RAW kunnen worden ingesteld kun je ook instellen op JPG + RAW. Deze optie zorgt ervoor dat zowel het RAW-bestand als een JPG-bestand worden opgeslagen op de geheugenkaart. Er zijn 2 redenen waarom fotografen kiezen voor deze functie:

 1. De RAW-bestanden dienen als een soort backup voor iemand die voor de zekerheid het volledige bestand wil hebben, mocht dat nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan mooie wildlife foto welke zo goed is dat deze een meter breed geprint moet worden. Als je dan het RAW bestand hebt kun je net wat meer kleuren en scherpte toevoegen dan aan de beperktere JPG.
 2. De RAW-bestanden dienen als het hoofd beeld, de JPG-bestanden als een proxy bestand. Een proxy houd in dat je een verkleinde versie van een bestand gebruikt overzicht en voorbeelden te kunnen genereren. Een modefotograaf stuurt na een shoot van 1000 foto’s bijvoorbeeld kleine JPG foto’s op naar de klant waaruit zij de beste kunnen kiezen. Door de foto’s in JPG te sturen wordt er enorm veel tijd bespaard en kan de klant zelf ook niet veel gaan bewerken aan het beeld. Na die selectie gaat de fotograaf aan de slag met de RAW-bestanden om deze professioneel te gaan nabewerken en aanleveren.

Het nadeel van fotograferen in een dubbele bestandsindeling is dat het geheugen in je camera en hardeschijfruimte op de computer sneller volraken. Het is daarom ook raadzaam om achteraf de overbodige bestanden te verwijderen om zo schijfruimte te besparen. Minder professionele camera’s kunnen ook iets trager worden van deze functie omdat ze niet 1 maar 2 bestanden naar de geheugenkaart moeten schrijven.

Verschillende soorten RAW-bestanden

Elk merk heeft zijn eigen benaming voor haar RAW bestanden. Hieronder vind je de meest voorkomende bestandsextenties. Eigenlijk komt het in de inhoud allemaal op hetzelfde neer, het is puur een eigen manier van opslaan en benoemen.

CamerafabrikantRAW bestandsextensie
Canon.CRW / .CR2 / .CR3
Nikon.NEF
Sony.ARW
Fujifilm.RAF
Olympus.ORF
Panasonic.RW2
Universeel.DNG
Enkele voorbeelden van verschillende RAW bestandsextensies voor bekende camerafabrikanten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *